Solarni paneli: osnovni vodič

Solarni paneli predstavljaju ključnu tehnologiju u proizvodnji obnovljive energije. Njihova primena ima za cilj da iskoristi sunčevu svetlost kao izvor energije, čime se smanjuje zavisnost od fosilnih goriva i doprinosi očuvanju životne sredine. Ovaj vodič će vas upoznati sa osnovama solarnih panela, uključujući njihov istorijat, princip rada, primene i prednosti korišćenja.

Istorijat solarnih panela

Princip pretvaranja sunčeve svetlosti u električnu energiju poznat je još od 19. veka, a prvi funkcionalni solarni panel razvijen je sredinom 20. veka. 

U početku su bili veoma skupi i korišćeni uglavnom u satelitskim tehnologijama. Nakon prvih komercijalnih primena, solarni paneli su doživeli značajan napredak u svojoj efikasnosti i smanjenju troškova proizvodnje. 

Tokom 1970-ih i 1980-ih godina, naftne krize su dodatno podstakle interes za alternativnim izvorima energije, uključujući solarnu energiju. Ovaj period je obeležen pojavom prvih velikih solarnih farmi, koje su počele da proizvode značajne količine električne energije. 

Pored toga, razvoj tehnologije polikristalnog silicijuma dovelo je do efikasnijih i ekonomičnijih solarnih ćelija, čime su solarni paneli postali pristupačniji za širu upotrebu.

Kako rade solarni paneli?

Solarni paneli se sastoje od mnogobrojnih solarnih ćelija koje su obično napravljene od silicijuma. Kada sunčeva svetlost pogodi solarnu ćeliju, fotonima se oslobađaju elektroni, stvarajući električnu struju. 

Ovaj proces se naziva fotoelektrični efekat. Električna energija koja se tako generiše može se odmah koristiti, skladištiti ili preneti u električnu mrežu.

Primena solarnih panela

Solarni paneli imaju širok spektar primena, od malih, prenosivih uređaja do velikih solarnih farmi. Koriste se za napajanje domaćinstava, fabrika, i uređaja u udaljenim lokacijama. 

Takođe, sve su prisutniji u urbanim sredinama, na krovovima zgrada, kao i na javnim mestima poput parkova i ulica gde napajaju javnu rasvetu.

Zašto su solarni paneli dobra odluka?

  • Solarni paneli ne emituju štetne gasove niti zagađuju okolinu, što ih čini izuzetno povoljnim za očuvanje naše planete. 
  • Korišćenje solarnih panela može smanjiti zavisnost od lokalnih dobavljača energije i umanjiti troškove električne energije.
  • Instalacija solarnih panela može povećati tržišnu vrednost domova, čineći ih atraktivnijim za potencijalne kupce zbog njihove održivosti i energetske efikasnosti.

Solarni Paneli U Srbiji

U Srbiji postoji značajan podsticaj za instalaciju solarnih panela putem subvencija koje finansira država, što solarnim panelima čini vrlo privlačnu opciju za smanjenje energetske zavisnosti i troškova električne energije. 

Programi subvencija su dostupni u velikom broju lokalnih samouprava, a pokrivaju do 50% do 65% investicione vrednosti, u zavisnosti od specifičnih uslova i dodatnih mera koje se preduzimaju.

Subvencije za solarne panele se kreću do maksimalnih 420.000 dinara po domaćinstvu, koje finansira opština na osnovu predračuna izvođača radova. 

Ako je cena opreme veća, ostatak troškova pokriva vlasnik. Sredstva su dodeljena kroz Ministarstvo rudarstva i energetike, a opštine su već rasporedile oko 1,79 milijardi dinara u ovu svrhu za 2023/24 godinu.

Ostale vesti

Saznajte više o radu
RD SOLAR-a i solarnoj energiji

Benefiti instaliranja solarnih panela

Ekološki benefiti Jedan od najvažnijih razloga za instaliranje solarnih panela je smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu.  Solarni paneli proizvode...

Detaljnije

Da li su solarni paneli isplativi?

Cena instalacije Cena instalacije solarnih panela za prosečno domaćinstvo varira u zavisnosti od veličine sistema.  Na primer, solarni sistem od...

Detaljnije

Top 10 najboljih solarnih panela na tržištu

1. Luxor ECO LINE HALF CELL M108 Karakteristike: Kao najbolji solarni panel trenutno dostupan u našoj zemlji izvdajamo Luxorov ECO...

Detaljnije