Benefiti instaliranja solarnih panela

Instalacija solarnih panela postaje sve popularnija opcija u Srbiji i širom sveta, kako zbog ekoloških tako i zbog ekonomskih razloga. Solarni paneli koriste energiju sunca kako bi proizveli električnu energiju, smanjujući tako zavisnost od fosilnih goriva i emisiju štetnih gasova. U ovom članku ćemo detaljno analizirati benefite instaliranja solarnih panela, uključujući finansijske uštede koje mogu biti ostvarene na mesečnom i godišnjem nivou.

Ekološki benefiti

Jedan od najvažnijih razloga za instaliranje solarnih panela je smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu. 

Solarni paneli proizvode čistu, obnovljivu energiju, što znači da ne emituju štetne gasove kao što su ugljen-dioksid (CO2) i metan (CH4). 

Prema istraživanjima, prosečna solarna instalacija može smanjiti emisiju CO2 za oko 1,5 tonu godišnje. 

To je ekvivalent uklanjanju jednog automobila sa puta za čitavu godinu ili sadnji 68 stabala koja apsorbuju CO2. Na ovaj način, solarni paneli ne samo da doprinose čistijem vazduhu, već i dugoročno smanjuju globalno zagrevanje.

Finansijski benefiti

Instalacija solarnih panela može značajno smanjiti mesečne troškove za električnu energiju. U proseku, domaćinstvo koje instalira solarne panele može uštedeti između 30% i 70% na računima za struju.

Za prosečno domaćinstvo u Srbiji koje troši oko 400 kWh mesečno, račun za struju može iznositi oko 6.000 dinara. Instalacijom solarnih panela koji proizvode 400 kWh mesečno, račun može biti smanjen na oko 1.800 (ako pretpostavimo da ostaje minimalna tarifa za mrežnu naknadu). 

To znači da mesečne uštede mogu iznositi oko 4.200 dinara.Uz mesečnu uštedu od 4.200 dinara, godišnja ušteda bi iznosila 50.400 dinara.

Povraćaj Investicije

Početna investicija u solarne panele može varirati, ali se obično kreće između 300.000 i 600.000 dinara za prosečno domaćinstvo. Sa godišnjom uštedom od oko 50.000 dinara, povraćaj investicije može se ostvariti u roku od 6 do 12 godina.

Dodatni benefiti

  • Povećanje Vrednosti Nekretnine: Instalacija solarnih panela može značajno povećati vrednost vaše nekretnine. Kuće sa solarnim panelima mogu imati višu tržišnu vrednost za oko 4-6% u poređenju sa sličnim nekretninama bez solarnih sistema.
  • Energetska Nezavisnost: Sa solarnim panelima, manje zavisite od variranja cena električne energije na tržištu.

Podsticaji i subvencije

U Srbiji postoje podsticaji i subvencije za instalaciju solarnih panela koje mogu značajno smanjiti početne troškove. Vlada Srbije obezbeđuje subvencije koje pokrivaju do 50% troškova instalacije, što može iznositi do 100.000 dinara po domaćinstvu. 

Pored toga, u nekim gradovima i opštinama, kao što su Beograd i Novi Sad, postoje dodatni programi subvencionisanja koji mogu pokriti dodatnih 20-30% troškova, poput subvencija Grada Beograda koje iznose do 60.000 dinara po domaćinstvu. 

Takođe, dostupni su povoljni krediti sa niskim kamatnim stopama, često ispod 3% godišnje, što dodatno olakšava početnu investiciju.

Ostale vesti

Saznajte više o radu
RD SOLAR-a i solarnoj energiji

Solarni paneli: osnovni vodič

Istorijat solarnih panela Princip pretvaranja sunčeve svetlosti u električnu energiju poznat je još od 19. veka, a prvi funkcionalni solarni...

Detaljnije

Da li su solarni paneli isplativi?

Cena instalacije Cena instalacije solarnih panela za prosečno domaćinstvo varira u zavisnosti od veličine sistema.  Na primer, solarni sistem od...

Detaljnije

Top 10 najboljih solarnih panela na tržištu

1. Luxor ECO LINE HALF CELL M108 Karakteristike: Kao najbolji solarni panel trenutno dostupan u našoj zemlji izvdajamo Luxorov ECO...

Detaljnije